We geven vijf voorbeelden hoe mobiele devices het werk van zowel overheidsmedewerkers in het veld als IT-beheerders slimmer én efficiënter kan maken.

Mobiel werken is slim werken

Een ICT-infrastructuur die het toestaat om flexibel te werken en ook buiten kantoor toegang biedt tot programma’s, bestanden en documenten kan een groot verschil maken vooral voor ambtenaren die veel op locatie werken. Het kan een hele afdeling efficiënter laten werken, waardoor er enerzijds betere dienstverlening naar burgers en bedrijven wordt gerealiseerd, maar anderzijds ook financiële winsten kunnen worden behaald voor overheden zelf.

Vrijheid maakt productiever

Voor sommige werkgevers een doorn in het oog, maar voor medewerkers werkt vrijheid en locatieonafhankelijkheid verademend en productiviteitsverhogend. Hoe? Voor medewerkers die geregeld op locatie werken spreken de voordelen voor zich, maar ook voor medewerkers die meestal op kantoor werken is het slim om af en toe een middag thuis te werken. Er is minder afleiding van een rinkelende telefoon, opdringerige collega’s en dreigende papierstapels. Bovendien kunnen medewerkers – voor zover mogelijk – hun eigen uren indelen, waardoor de combinatie werk-privé verbetert. En zo lang het werk af komt, is dat een win-win situatie voor beide partijen.

Minder administratie = tijdwinst

Om productiviteitswinst te behalen, is alleen het leveren van mobiele apparaten natuurlijk verhoogde niet voldoende. De divices moeten dusdanig worden ingericht dat medewerkers op elke locatie de juiste tools tot hun beschikking hebben, bijvoorbeeld met apps die het mogelijk maken om op locatie relatief snel taken uit te kunnen voeren. Zo zijn er veel voorbeelden van slimme apps die het werk van Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s) op straat efficiënter maken en grote reducties in administratieve taken opleveren. Dit kan ook voor veel andere overheidsafdelingen flinke voordelen opleveren.

Meer overzicht en controle voor IT

Overheden zijn vaak groot en gefragmenteerd. En datzelfde geldt voor de IT-infrastructuur. Door veel overheidsmedewerkers met mobiele devices uit te rusten en die devices van een Mobile Device Management (MDM) systeem te voorzien, is het voor IT-managers, systeembeheerders en CIO’s een stuk gemakkelijker om deze devices te beheren en te voorzien van veiligheidsinstellingen. Daarnaast zijn devices van Apple razendsnel uit te rollen en te managen met Apple Business Manager en het Device Enrollment Program (DEP), waardoor veel tijdswinst wordt behaald op het administratie- en organisatieproces.

Minder installatietijd per apparaat

Iedere iPhone en iPad kan vooraf centraal worden geconfigureerd door de IT-afdeling, waardoor deze direct uit de doos kunnen worden gebruikt door medewerkers. Dit kan de installatietijd per device verkorten van 1 uur naar slechts 10 minuten!

Meer lezen over mobiel werken binnen de overheid?

E-book: 7 uitdagingen van mobiel werken bij de overheid

Betere productiviteit, verhoogde efficiëntie, minder administratie. De voordelen lonken, maar als overheidsmedewerker komt er meer kijken bij het werken met mobiele devices. Met welke uitdagingen hebben zij te maken?

Download