Apps voor de ambtenaar

Nu de overheid haar dienstverlening steeds verder digitaliseert, worden er ook steeds meer overheidsapps gepubliceerd. Enerzijds gaat het hier om apps die de overheid ontwikkelt voor burgers, zoals de nieuwe app Berichtenbox, waarin burgers alle meldingen en berichten van overheidsinstanties kunnen zien.

Maar daarnaast heeft de overheid verschillende teams van app-ontwikkelaars die apps ontwikkelen om het werk van ambtenaren gemakkelijker te maken. Deze apps worden zowel in publieke app stores als via de MDM Enterprise App Store aangeboden. Via Apple Business Manager (ABM) kunnen ook custom apps beschikbaar worden gesteld.

Privacy en veiligheid van apps

Een belangrijke keuze bij het ontwikkelen van deze apps is het besturingssysteem. Kies je voor iOS of voor Android? Of allebei? Belangrijke criteria bij deze keuze zijn o.a. de kosten (TCO), de beschikbaarheid van apps en de mensen in het werkveld die de apparaten gebruiken. Maar als overheidsinstantie moet er op meerdere zaken worden gelet, zoals de privacy en veiligheid van apps.

Met het oog op die laatste criteria biedt iOS zeer geavanceerde en gebruiksvriendelijke features die zijn geïntegreerd in het besturingssysteem.

Geïntegreerde App Security

iOS heeft de beveiliging van apps opgebouwd in meerdere lagen. Zo moeten apps altijd worden ondertekend met een app-code en hebben iOS-apps – door het gebruik van sandboxing – uitsluitend toegang tot de eigen data. Twee elementen die zorgen voor een veilig en stabiel platform voor apps, waardoor ontwikkelaars betrouwbare apps kunnen ontwikkelen, zonder dat gebruikers en systeembeheerders bang hoeven te zijn voor virussen of malware.

Zorgvuldige controle op identiteit en review gemaakte apps

Bovendien moeten ontwikkelaars van nieuwe apps zich eerst registreren bij Apple voor het Apple Developer Program. Na zorgvuldige controle van de identiteit wordt een certificaat afgegeven, waarmee ontwikkelaars apps voor distributie kunnen aanbieden. Dit weerhoudt cybercriminelen ervan malafide iOS-apps te ontwikkelen en aan te bieden.

Voor de ontwikkelaar zelf betekent dit ook dat hij handelingen hoeft te verrichten ten behoeve van de beveiliging van data in de app. Niet voor iOS kiezen betekent dan ook al snel dat er extra maatregelen moeten worden genomen om app gebruik te beveiligen, wat bovendien extra kosten tot gevolg heeft.

Nadat een app door een ontwikkelaar is gemaakt en hij/zij de app heeft ingediend bij de Appstore voor publicatie, volgt er een review procedure. Het appreview team gaat na of app doet wat hij moet doen en checkt of alle bovenstaande procedures zijn gevolgd. Je bent dus beschermd tegen de kwaadwillende apps.

Accessibility

Behalve aan privacy en security, voldoet u als app ontwikkelaar met iOS ook aan veel overheidseisen rond Accessibility. Hoe toegankelijk is je app voor je publiek? En daarbij draait het niet zozeer om de doorsnee gebruiker, maar veel meer om specifieke gebruikers met een handicap zoals slechtzienden of mensen met gehoorproblemen. Zij hebben aangepaste wensen als het gaat om het gebruik van apps. Veel iOS-apps zijn hier standaard in voorzien.

Sinds vorig jaar zijn overheidsinstanties verplicht om ervoor te zorgen dat websites voldoen aan bepaalde eisen voor toegankelijkheid. Vanaf 2021 zijn ook alle mobiele applicaties aan de beurt. Met ingebouwde accessibility features (VoicOver, Speech, Begeleiding en Display aanpassingen), accessibility API’s en diverse tools voor app-ontwikkelaars, is iOS bij uitstek het meest geschikte platform om ieder type gebruiker een vloeiende gebruikerservaring te bieden.

Verzekerd van veilige software

Een laatste belangrijke factor bij de keuze voor het app platform, is dat iOS gebruikers veel vaker beschikken over de meest recente versie van het besturingssysteem. Drie weken na de release van iOS 12 draaide deze versie al op ruim 50% van alle iOS-devices. Ter vergelijking: bij Androidgebruikers heeft minder dan 1% de nieuwste Android-versie draaien.

Het gebruik van de nieuwste versie is natuurlijk belangrijk voor de beveiligingsupdates, maar bovenal produceren app ontwikkelaars bij voorkeur apps die draaien op de nieuwste versie van een besturingssysteem.

Meer lezen over mobiel werken binnen de overheid?

E-book: 7 uitdagingen van mobiel werken bij de overheid

Betere productiviteit, verhoogde efficiëntie, minder administratie. De voordelen lonken, maar als overheidsmedewerker komt er meer kijken bij het werken met mobiele devices. Met welke uitdagingen hebben zij te maken?

Download